Laura Bangels

Gedragscentrum voor paarden

 

Het Gedragscentrum voor paarden werd in 2019 opgericht door Laura Bangels, klinisch gedragsbioloog, en Joséphine Jammaers, psycholoog en diergedragsdeskundige. 

  

Hun gezamenlijke passie, niet alleen voor paarden maar ook voor het doorgeven van wetenschappelijke kennis, heeft geleid tot deze samenwerking. Samen streven ze ernaar te mogen bijdragen aan het welzijn van paarden in Vlaanderen.    

Over Laura …

Een passie niet alleen voor dieren, maar ook voor hun gedrag en de studie van gedrag zijn er al zo lang als ik mij kan herinneren. Voor mijn hogere studies ben ik dan ook op zoek gegaan naar een richting die hier perfect bij aansloot en die heb ik gevonden aan Wageningen Universiteit (Nederland). Hier ben ik in 2009 met grote onderscheiding afgestudeerd in de richting Master Animal Sciences met specialisatie Animal Health and Behaviour, ethology.

Na het afronden van specialisatieopleidingen op gebied van hondengedrag, heb ik eind 2009 in eerste instantie het Gedragscentrum voor honden opgericht. Deze praktijk is intussen uitgegroeid tot een team van experts waarmee we gedragsbegeleiding en opleidingen in hondengedrag aanbieden. 

Al die jaren bleef het echter kriebelen om ook met paarden aan de slag te gaan en in 2019 was de tijd er rijp voor. Samen met Joséphine werd de basis voor het Gedragscentrum voor paarden gelegd. Ons enthousiasme, onze degelijke opleidingen en onze gemeenschappelijke missie maakt van ons een sterk en ondernemend team.

Als één van de weinige universitair geschoolde gedragsdeskundigen in België streef ik ernaar om wetenschappelijke kennis over diergedrag te vertalen voor liefhebbers en professionals in wording. Ik kijk er dan ook heel erg naar uit om cursussen en opleidingen over paardengedrag te mogen uitwerken. Zo hebben we een veel groter bereik en dragen we bij aan het welzijn van heel wat meer paarden. 

Met passie en plezier,
Laura

Over Joséphine …

Al zolang ik me kan herinneren hebben twee passies me nooit losgelaten: mens en dier. Geen wonder dus, dat ik na het voltooien van mijn master Klinische – en Gezondheidspsychologie aan de KULeuven, koos voor een bijkomende opleiding tot dierengedragstherapeut. Het bleef kriebelen om beide passies te combineren, en zo kreeg Ekwoes stilaan vorm.

Binnen Ekwoes focus ik op angsten. Omdat ik een wetenschappelijk gebaseerde aanpak belangrijk vind, werk ik voornamelijk volgens de principes van de gedragstherapie. Waar nodig en indien gewenst, roep ik de hulp in van mijn trouwe viervoeters: twee paarden en een hondje. Zij zijn gedroomde co-therapeuten en kunnen ons inzichten doen verwerven en ons leren voelen en zien, waar woorden soms tekort schieten.

Mijn visie op paarden, wie ze zijn, wat ze nodig hebben en hoe we daarin kunnen tegemoetkomen, heeft tot de samenwerking met Laura geleid. Door samen het Gedragscentrum voor paarden vorm te geven, hoop ik zoveel mogelijk paarden én hun eigenaars te kunnen bereiken. 

Net zoals bij Ekwoes wil ik ook binnen het Gedragscentrum voor paarden
wetenschap en werken vanuit het hart, hand in hand laten gaan. 

Met passie en plezier,
Joséphine

Contact